Stage lopen in Barcelona of Madrid?

Overweeg je het om stage te lopen in Barcelona of Madrid? Ik, Hannah, kan je als geen ander vertellen hoe het is om als een stagiaire terecht te komen in een van de grootste steden van Spanje!

Even voorstellen..

Hola, mijn naam is Hannah! Ik kom uit Nederland en ik ben 24 jaar oud. Zelf heb ik al ongeveer 1,5 jaar aan Spaanse buitenlandervaring. Toen ik 18 jaar oud was heb ik tijdens mijn MBO opleiding vijf maanden in Barcelona gewoond voor een stage. Het afgelopen jaar heb ik voor mijn HBO opleiding een afstudeerstage gedaan. Hiervoor heb ik vijf maanden in Madrid gewoond en drie maanden in Barcelona. Door middel van deze blog kan ik je precies vertellen hoe het is om in deze geweldige steden stage te lopen.

Wellicht kan dit voor jou doorslaggevend zijn! 😉

Mijn persoonlijke Madrid ervaring

Wat is dit een geweldige stad! Ik zal je uitleggen waarom.

Madrid is met bijna 3,5 miljoen inwoners de grootste stad van Spanje en zelfs de vierde grootste stad van Europa. Toch wordt deze stad soms vergeten, ik vind dit erg jammer want de stad heeft veel meer te bieden dan jij denkt. Waarschijnlijk is deze stad minder populair voor een stage of citytrip omdat het niet aan de kust ligt maar het heeft veel te bieden wat andere steden niet hebben. Als je echt van het Spaanse land houdt zoals ik dan is Madrid niet te missen, de hoofdstad is rijk aan historie samen met de omliggende stadjes zoals Toledo, Segovia en Avila. Daarnaast ligt deze stad super centraal, dus gedurende de weekenden is er genoeg tijd om vanuit Madrid heel Spanje te ontdekken. De stad beschikt over een groot treinstation Atocha en er gaan dagelijks veel treinen van en naar de grootste steden van Spanje. Zelf heb ik vanuit Madrid de volgende steden ontdekt; Sevilla, Barcelona, Alicante, Toledo, Segovia en Avila. Ook is er meer dan genoeg te beleven in en rondom Madrid, deze stad is de een na hoogst gelegen stad van Europa. Met maar liefst 667 meter boven zeeniveau ervaar je in Madrid warme zomers en koude winters. Dat brengt vele voordelen met zich mee, de zomer begint in Madrid al erg vroeg in het jaar en in de avonden is het tot laat goed vertoeven in de parken en op terrasjes. Dit betekent dat je net als een Spanjaard vooral buiten leeft.

Omdat Madrid tussen de bergen ligt is er in de winter een mogelijkheid tot wintersport. In de zomer is het ook prachtig om de bergen en natuurgebieden net buiten de stad op te zoeken, zoals La Pedriza. Je kunt heerlijk hiken, zwemmen en genieten van al het moois om je heen. Ook is er een meer, namelijk; Pantano de San Juan met strand wat ongeveer een half uurtje vanaf Madrid ligt. Zo kun je tijdens de zomer toch de verkoeling opzoeken. Echter is er in de stad zelf al genoeg te beleven en kun je genieten van de echte Spaanse cultuur. De inwoners van Madrid heb ik ervaren als hele aardige mensen, ze zullen je altijd helpen waar nodig, maar zijn niet goed in Engels. Dit is een extra voordeel als je graag de Spaanse taal wilt leren. Na vijf maanden in Madrid gewoond te hebben, heb ik een hele lijst vol met de beste tapas bars, mooiste rooftop bars en geweldige rooftop pools. Ik heb erg genoten van de heerlijke (goedkope) wijn die altijd werd geserveerd met een tapa. Het uitgaansleven in Madrid is ook geweldig. In Madrid heb je de leukste clubs zoals Teatro Kapital (de grootste) en Blackhaus. Als je meer van de kleinere barretjes houdt, raad ik het zeker aan rondom Sol en Barrio de las Letras rond te kijken. Hier was ik vooral vaak te vinden. 

In de wijk La Latina is elke zondag de grootste vlooienmarkt van Spanje gaande, El Rastro is erg populair en omdat ik zo van vintage shoppen hou, was wonder boven wonder de locatie van mijn huis achter deze grote markt. Ik kon het dan ook niet laten om elke zondagochtend toch snel even te gaan kijken. Wat ook zeker niet vergeten mag worden is het prachtige Retiro park, hier zitten alle Madrileños te genieten. Neem je kleedje mee, een fles wijn en voor je het weet ben je een paar uur verder! Kortom, Madrid is een stad waar je nooit uitgekeken raakt, na vijf maanden was er nog steeds veel te ontdekken in de stad. Sinds Mei, heb ik elk weekend bezoek gehad van vrienden en vriendinnen en ook zij waren allemaal overtuigd van deze verrassende stad. Hoe dan ook, Madrid zal voor mij altijd een vaste en speciale ‘citytrip-bestemming’ blijven.

Nu meer over mijn Barcelona ervaring

Ook deze stad is een heerlijke plek om te wonen. Lees hier why.

Barcelona is de tweede grootste stad van Spanje en een van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Iedereen is wel ooit in Barcelona geweest, voor een citytrip, een dagtrip of een uitgebreide vakantie. Barcelona is naar mijn mening een stad waar je als expat gemakkelijk je weg zult vinden. Er wonen meer dan 300.000 expats in Barcelona. Dit is 20% van het totaal aantal inwoners. Dit komt mede doordat hier grote bedrijven zitten omdat Barcelona beschikt over een belangrijke haven en ook de kwaliteit van leven trekt veel expats en multinationals aan. Er is genoeg te beleven in Barcelona, denk aan de vele bekende bezienswaardigheden zoals alle bijzondere werken van Gaudi, de beroemde La Rambla, het prachtige Parc de la Ciutadella en natuurlijk het famous strand van Barceloneta. Met 4,5 km aan zandstrand trekt dit ook vele studenten en vakantiegangers aan. 

Barcelona beschikt over leuke wijkjes met smalle straatjes, de favoriete barrios zijn voor mij dan ook El Born en El Gòtico. Deze wijkjes zijn gevuld met boetiekjes, pleintjes en knusse tapas barretjes. Het is ook heerlijk om vanuit verschillende hoogtepunten de view over Barcelona te bekijken. Denk hierbij aan de Bunkers el Carmel, Montjuïc Tibidabo, Park Güell of verschillende rooftop bars zoals van het Edition hotel. Het is ook fijn om soms even buiten de drukke stad te zijn, ga dan naar de wat rustigere kustplaatsjes die gemakkelijk te bereiken zijn met de trein. Dit zijn dorpjes waar de inwoners van Barcelona ook te vinden zijn om de drukte van het strand Barceloneta in de zomer te ontwijken. Sitges, Calafell en Calella zijn naar mijn mening de leukste. Wanneer je een natuurliefhebber bent zou ik het zeker aanraden om naar het 1.236 m hoge gebergte Montserrat te gaan. Dit is echt een dagtrip waard en een van de hoogste bergen in de buurt van Barcelona. Het nachtleven in Barcelona is bruisend, er zijn grote clubs zoals Shôko, Opium en Pacha maar de kleinere barretjes aan Passeig del Born zijn mijn favoriet. Daarnaast zijn er ook genoeg feestjes op het strand tot vroeg in de ochtend. Kortom, een heerlijke stad om stage te lopen en waar je aan niets tekort zult komen.

Mijn voorkeur

Beide steden zijn uitermate geschikt voor een buitenlandse stage. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het ėchte Spaanse leven in de hoofdstad Madrid. Hier heb ik elke dag keer op keer van genoten. Barcelona is een expat stad, dus als je de typische Spaanse cultuur wil ervaren, raad ik het aan om naar Madrid te gaan. Je zal steeds weer verrast worden door wat deze wereldstad te bieden heeft. Voor mij, een tijd om nooit meer te vergeten. Ik heb mezelf dan ook voorgenomen om mijn favoriete stadje jaarlijks te blijven bezoeken. En wie weet ruil ik deze stad ooit nog definitief in voor het Brabantse kleine dorpje waar ik ben opgegroeid. 😉

Nu weet je alle ins and outs van een Madrid stage en Barcelona stage weet jij het al wat je gaat kiezen? Veel succes!

 

Ben je benieuwd hoe andere studenten hun stage periode hebben ervaren? Klik dan hier voor een student uit Madrid of hier voor een student uit Bali

Volg ons