Stage lopen in het buitenland in ‘Corona tijd’

Een buitenlandse stage is een ervaring die niemand meer van je zal afnemen. Sonde om tijdens deze 'Corona tijd' die unieke beleving aan je voorbij te laten gaan. In deze blog lees je hoe het tóch mogelijk is om stage te lopen in de Spaanse stad Madrid, zelfs in Corona omstandigheden.

In de afgelopen 10 jaar is stage lopen in het buitenland ontzettend populair geworden. Dit komt omdat een tijdje wonen, werken en/of studeren in het buitenland vele voordelen met zich mee brengt. Studenten met een buitenlandervaring hebben meer kans op een goede baan en worden gezien als creatieve en sociale mensen. Daarnaast bouwen deze studenten een groot netwerk op en leren zij vele culturen en talen kennen. Ook helpt het studenten om zelfstandiger te worden en draagt het bij aan de persoonlijke ontwikkeling. Kortom het is een waardevolle en bijzondere ervaring die voor iedereen goed zou zijn omdat je het reizen, studeren en/of werken kunt combineren op een efficiënte manier!

Helaas is 2020 en inmiddels ook 2021 in het teken gezet van Corona, een virus waar de hele wereld mee te maken heeft en wat we ook niet snel zullen vergeten. Maar ook in deze mindere tijden moeten we positief blijven en kijken naar mogelijkheden. Vooral omdat de wereld nu druk bezig is met vaccineren, krijgen we snel ons leventje weer terug.

Studies en stages gaan (gedeeltelijk) online door en de onmisbare studententijd wordt doorgezet op een andere manier dan dat de meeste studenten gehoopt hadden. Veel studenten denken dat stage lopen in het buitenland ondenkbaar is in deze tijd maar niets is minder waar! Want stage lopen in het Europa is zo geregeld, Madrid is een van onze bestemmingen die ook in deze tijd het perfecte studentenleven voor jou kan worden.

In deze blog wordt precies uitgelegd wat er precies geregeld en gedaan moet worden om uiteindelijk toch je droomstage in Madrid te kunnen doen.

 

De huidige situatie in Madrid
13 februari zijn de corona maatregelen in Madrid gewijzigd en deels versoepeld. Op dit moment zijn dit belangrijkste maatregelen in Madrid:
- De avondklok wordt vanaf donderdag naar 23u (tot 6.00u) verschoven en de horeca mag vanaf 22u geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Er mag niet aan de bar geserveerd worden, binnen zijn ze gebonden aan maximaal 50% van de capaciteit en buiten 75%.
- Theaters en bioscopen moeten om 22u dicht en zijn gebonden aan maximaal 75% van de capaciteit .
- Binnenshuis mag je nog steeds geen gasten ontvangen tenzij je alleen woont.
- Buitenshuis mag je op een terras nu weer met 6 personen bij elkaar komen.
- 69 wijken/dorpen in de provincie Madrid zijn ´gesloten´. Hier woont 20,7 % van de bevolking.
- Een negatieve pcr-test en sneltest zijn nodig om Nederland weer in te komen. (om Spanje in te komen heb je ook een negatieve pcr-test nodig).
Op het moment is Spanje in de eerste fase van het vaccinatieplan en over de tweede fase is nu ook informatie bekend gemaakt. In deze fase zullen de politie, brandweer, leger en onderwijzend personeel gevaccineerd worden. Ten opzichte van Nederland gaat het vaccineren sneller en zijn er minder restricties in het dagelijkse leven. Het is nog steeds mogelijk om om jouw stageperiode in Madrid door te brengen.

Wat moet ik regelen?
Wanneer het zover is en je een stage bedrijf hebt gevonden kan het sneller gaan dan je denkt. 😉
Het is vanzelfsprekend dat je huisvesting moet regelen, wij kunnen je hierbij helpen en tips geven. Wanneer je in een Spaans bedrijf gaat stage lopen hangt het er vanaf hoe lang je stage duurt en of het betaald of een onbetaalde stage is. Er zijn een aantal documenten die van toepassing kunnen zijn op jouw stage. Deze documenten zullen verder in deze blog precies worden beschreven. Wanneer de stage onbetaald is, is het van belang om een Empadronamiento en NIE nummer aan te vragen.  Wanneer je wel betaald krijgt is is dan heb je een Empadronamiento, NIE nummer en Social Security number aan te vragen. Bekijk wat voor jouw stage van toepassing is en dan is de stage al sneller dichterbij dan je denkt! 

Empadronamiento
Het inschrijven of ‘empadronar’ in de Spaanse gemeente is niet ingewikkeld en is eigenlijk een hele logische stap als je in Spanje gaat wonen en is precies hetzelfde voor Spanjaarden. ‘Empadronamiento’ is hetzelfde als registratie in het bevolkingsregister van de gemeente waar je gaat wonen of verblijven, dit heet ook wel ‘padrón’. 

Dit kun je heel makkelijk doen door naar de desbetreffende afdeling te gaan wat de ‘registro civil’ is wat weer te vergelijken is met de burgerlijke stand. Deze bevindt zich meestal in het gemeentehuis (ayuntamiento) van de gemeente waar je gaat wonen of verblijven.

NIE 
Het ‘Numéro de Identificación de Extranjeros’ (NIE) is een nummer voor buitenlanders die in Spanje wonen of verblijven en is vaak essentieel van belang bij zo’n beetje alle administratieve zaken in Spanje. Het is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie (Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía) toekent aan buitenlanders.

internship abroad in madrid spain

Social Security Number
Dit nummer (número de afiliación de la seguridad social) geeft toegang tot de socialezekerheids diensten en de gezondheidszorg in Spanje. De sociale zekerheid wordt over het algemeen betaald door de werkgever. Als je eenmaal in het systeem bent opgenomen, blijft het nummer levenslang hetzelfde. Om een socialezekerheidsnummer te verkrijgen moet u het TA-1 formulier downloaden en invullen. Het formulier is niet in het Engels beschikbaar maar hier kan AE Internships altijd bij helpen.

Naast het formulier TA-1 heb je de volgende documenten nodig:
-ID of paspoort plus fotokopie
-Huurcontract, arbeidscontract als je die hebt plus fotokopie
-Verblijfspapieren en visum als je een niet-EU burger bent

En nu tijd voor het allerleukste, namelijk de perfecte woonplek uitzoeken en een vliegticket boeken zodat je zeker kan gaan! Nadat je een vliegticket hebt geboekt is het noodzakelijk om in deze ‘Corona tijd’ 72 uur voor je vertrek een PCR test in te plannen, dit kan op veel verschillende plekken in Nederland. Daarnaast is het van belang om via de website https://www.spth.gob.es/ een gezondheids verklaring in te vullen invullen. Deze heb je nodig bij aankomst in Spanje. Als je de verklaring hebt ingevuld, ontvang je een QR-code. Neem deze QR-code geprint of digitaal mee en houd deze gereed bij aankomst in Spanje.

Jouw droomstage in Madrid kan beginnen, appeltje eitje!

Volg ons