stageperiode op bali

Mijn stageperiode op Bali!

Mijn stageperiode op Bali

Hallo allemaal! Mijn naam is Isa en ik heb tijdens mijn opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute stagegelopen op het prachtige eiland Bali. Ik vertel jullie graag meer over mijn ervaringen tijdens mijn stageperiode op Bali. 

Aankomst op Bali

Na een emotioneel afscheid op Schiphol kwam ik ruim 20 uur later aan op Bali. Eindelijk, het begin van een nieuw avontuur! Via Danielle van AE Internships had ik een driver geregeld die netjes op me stond te wachten in de aankomsthal en na een klein uurtje rijden kwam ik aan bij mijn huis waar Danielle al op me stond te wachten. Het was al donker toen ik aankwam, dus veel van de omgeving kon ik helaas nog niet zien. De check-in verliep soepel en snel. Bali was voor mij niet nieuw, dus ik wist wel al een beetje wat ik de volgende ochtend kon verwachten. Die volgene ochtend kwam er ook een andere student van AE Internships bij de accommodatie aan en samen hebben we boodschappen gehaald en van alles geregeld voordat onze stageperiode op Bali van start zou gaan.

stageperiode op bali

De eerste stageweek

Op maandag, drie dagen nadat ik was aangekomen, begon mijn stageperiode op Bali. We werkten vanuit een co-working space en er nog was één andere stagiaire. De eerste dagen stonden in het teken van het leren kennen van het bedrijf en heel veel vrije tijd om Canggu te gaan ontdekken. Veel vrije tijd klinkt super en dat was het ook, alleen bleek het bedrijf waarbinnen ik stageliep toch niet helemaal de juiste match voor mij te zijn. Na twee weken ben ik hier dan ook gestopt. Gelukkig stond AE Internships altijd direct klaar om me te helpen en heb ik het netjes kunnen afsluiten en ben ik drie dagen later begonnen met een nieuwe stage. Dit paste veel beter bij me en ik heb hier veel kunnen leren!

Het weer op Bali

Op Bali heb je twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Desalniettemin is het er het hele jaar door warm. Ik begon mijn stageperiode op Bali in februari tegen het einde van de regentijd. Het is niet dat het dan de hele dag regent. Vaak schijnt de zon de hele dag en begint het als je om 17:00 uur klaar bent met stage te regenen. Gelukkig regent het vaak maar een korte tijd en was het niet elke dag zo. Al met al kan ik zeggen: alleen het weer is al genoeg reden om naar Bali te gaan voor je stage!

stage lopen op Bali

Scooter rijden op Bali

Op Bali verplaatst bijna iedereen zich op de scooter. Met de auto is ook een optie, maar het is hier zo druk dat je dan bijna nergens doorheen komt. Als ik heel eerlijk ben zag ik het scooter rijden op Bali echt niet zitten want het verkeer is super chaotisch, dus maakte ik de eerste tijd vooral veel gebruik van Go-jek. Go-jek is een app waarbij je taxi’s, scooter taxi’s en eten kunt bestellen. Supermakkelijk en heel goedkoop! Toch dacht ik na 10 dagen dat zelf rijden handiger zou zijn, dus besloot ik toch een scooter te huren. Voor een maand betaal je voor een Scoopy ongeveer 700.000 rupiah (ongeveer €45,-). Het rijden viel zo erg mee dat ik het na een tijdje zelfs echt leuk begon te vinden. Wel raad ik iedereen aan alleen zelf te rijden als je een (internationaal) rijbewijs hebt, want als je bijvoorbeeld van Canggu naar Uluwatu of Ubud rijdt is er een kans dat je aangehouden wordt. Wanneer je dan geen rijbewijs hebt betaal je een boete van ongeveer 1.000.000 rupiah (ongeveer €65,-). Daar kun je hier op Bali heel wat dagen van eten!

scooter rijden op Bali

Eten op Bali

Reken er maar op dat als je een Bali stage gaat doen je zelf niet hoeft te koken. Uiteten gaan is vaak veel goedkoper dan zelf koken en je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Als je lokaal eet en bijvoorbeeld een nasi goreng bestelt, betaal je vaak nog geen €1.50,- inclusief drinken. Maar er zijn ook genoeg westerse restaurants en cafés waar je kunt eten. Een aantal van mijn favorieten in Canggu waren: Warung Local, Kopenhagen, Mason, Motion Cafe, Shady Shack en Create Cafe.

5 maanden stage bali

Bali ontdekken

De weekenden zijn naar mijn mening het allerleukst, op Bali is zo veel te doen dat je je eigenlijk nooit hoeft te vervelen in het weekend. Je kunt de hele dag op het strand liggen bij een van de vele beach clubs of een waterval bezoeken in Ubud.

Omdat ik in februari 2020 stageliep moest ik in verband met het corona virus 3 maanden eerder naar huis dan gepland. Toch heb ik veel dingen kunnen doen en heb ik mijn favorieten hieronder op een rijtje gezet.

  • La Brisa, Canggu
  • Palmilla, Melasti beach Uluwatu
  • Kanto Lampo waterval, Ubud
  • Potato head, Seminyak
  • Nyang Nyang beach, Uluwatu

Ik hoop dat jullie net zo’n geweldige tijd zullen beleven op Bali als ik.

Auteur: Isa (20 jaar), Amsterdam Fashion Institute

een stagiair in bali

Ben je benieuwd hoe andere studenten hun stage periode hebben ervaren? Klik dan hier voor een student uit Madrid

Volg ons