De Abroad Experience van Tiare – Barcelona Blog

Vandaag willen we je graag ‘De Abroad Experience van Tiare’ laten lezen! Deze Nederlandse AE’er is al 3,5 maanden in Barcelona en vertelt in deze Barcelona blog over haar buitenlandervaring als stagiaire. Tiare (22) is geboren in Amsterdam en heeft Mexicaans bloed. Momenteel studeert ze aan de Hogeschool van Amsterdam waar ze de studie Social Work volgt, en bij haar stage in Barcelona werkt ze met vluchtelingen en migranten. Naast het lekkere eten, het mooie weer en het levendige karakter van de stad is de grote hoeveelheid verschillende culturen die bij elkaar komen in Barcelona een grote drijfveer voor Tiare geweest om voor Barcelona te kiezen. In deze blog deelt ze haar ervaringen met Barcelona en haar stage bij een Spaanse nonprofit organisatie!

Barcelona blog, stage barcelona

Waarom wilde jij stagelopen in het buitenland?

'Vanaf jongs af aan heb ik altijd al veel interesse gehad in de Spaanse cultuur en haar taal. In de vierde klas ben ik op uitwisseling geweest naar Sevilla en in mijn tussenjaar heb ik al eerder twee maanden in Barcelona gewoond. De reden dat ik dit semester weer gekozen heb om naar Barcelona te gaan is om mijn referentiekader te verbreden, zowel persoonlijk, maar ook professional door in de sociale sector te werken in een ander land. Bovendien beschouw ik dat als je twee maanden in het buitenland woont, dat het niet genoeg is om echt te begrijpen hoe het eraan toe gaat in een land. Nu dat ik er acht maanden zit, kan ik ook inzicht krijgen in zowel de lokale cultuur als de werkcultuur van Catalonië.

Daarnaast is het natuurlijk een grote stap uit mijn comfort zone. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en heb mijn vrienden en familie daar wonen. Toen ik in Barcelona aankwam kende ik nog niemand. Echter, ik leer elke dag nieuwe mensen kennen. Door nieuwe vrienden te maken leer ik ook weer een heleboel nieuwe dingen over mijzelf.

Tegelijkertijd is de taal ook een grote motivate geweest om naar een Spaanstalig land te gaan. Ik ben half Mexicaans, maar ik ben nooit opgegroeid met de Spaanse taal. Mijn Spaans is al sterk verbeterd sinds ik hier woon, maar toch moet ik ook zeggen dat Catalonië niet per se de beste plek is om je Spaans te verbeteren; er wordt heel veel Engels gesproken en buiten de stad is de voertaal meestal Catalaans.'

Barcelona blog, stage barcelona

Wat kan je allemaal vertellen over je stage?

'Dat het de allerleukste stage is! Haha. Ik loop stage bij een NGO die zich richt op de integratie van migranten en vluchtelingen. Binnen de instelling lopen verschillende projecten, wat mijn stage erg interessant maakt. Ik heb de kans om bij elk project mee te kijken, waardoor ik veel leer over de Spaanse werkcultuur en over de nonprofit sector.

Op dit moment ben ik betrokken bij twee projecten. Het eerste project, MigraCode, is een cursus programmeren voor migranten om daarmee hun kansen in het werkveld te vergroten. Hiernaast bieden we ook psychosociale hulp aan en hier ben ik direct bij betrokken. Het is mijn taak om hulp te bieden op mentaal, educatief en juridisch gebied.

Het tweede project vindt plaats buiten Barcelona. In dit project, Youth4All, bieden we verschillende lessen en cursussen aan voor Marokkaanse jongeren die meestal op minderjarige leeftijd naar Spanje zijn gekomen. Ook dit project heeft als doel om de jongeren meer kansen te bieden in de samenleving en op de arbeidsmarkt. In beide projecten ben ik eigenlijk het eerste aanspreekpunt; op basis van wat de cliënten aan mij vertellen kijk ik wat ze nodig hebben en of ik ze kan doorverwijzen.'

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen Barcelona en Nederland?

'Het leven is hier relaxter dan in Nederland. Hier draait het niet allemaal om werk en geld verdienen. Het is ook veel gericht op familie en lekker eten. Of terwijl Spanjaarden genieten van de tijd die ze met elkaar doorbrengen. Verder speelt het leven hier in Spanje zich in het algemeen veel meer in de buitenlucht af. Er wordt vaak gezegd dat de kwaliteit van leven in Nederland beter is, en in zekere zin is dit ook waar. Ik denk alleen dat een groot deel van het begrip ‘kwaliteit’ subjectief is en ieder individu een andere definitie zal hebben. Zo heb ik persoonlijk ervaren dat ik in Spanje een goed leven kan leiden en erg kan genieten van de Spaanse cultuur en haar levendigheid, wat ik juist vaak in Nederland weer mis.' 

Barcelona blog, stage barcelona

Wat had je verwacht van het leven in Barcelona en kwam het overeen met de realiteit?

'Omdat ik al vaker in Barcelona geweest ben had ik enigszins een idee hoe het leven daar zou zijn. Toch is werken in een ander land wel een heel ander verhaal. Het klopt dat het hier vaak minder gestructureerd gaat. Eigenlijk durf ik zelfs te zeggen dat het soms een chaos is. Of het nou in het werkveld is of buiten het werkveld, er gebeurt altijd wel iets in Barcelona. Het is altijd druk op straat en er valt altijd iets te beleven. Hoewel ik daar enorm van kan genieten, kan het ook wel eens overwhelming zijn. Hier had ik niet heel veel rekening mee gehouden van tevoren, en daarin kom ik mezelf regelmatig tegen. Wat voor mij helpt is het creëren van regelmaat, waardoor ik meer in balans blijf.'    

Heb je al tips voor de volgende lichting AE’ers die naar Barcelona komt?

'Zeker weten! Denk van tevoren na, wat omarm ik vanuit Nederland en wat niet? Welke kwaliteiten neem ik mee? Maar denk ook na wat je liever in Nederland achterlaat. Bereid je voor dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn zal zijn. Je zal je vrienden en familie gaan missen. Maar in ruil daarvoor krijg je er prachtige herinneringen en nieuwe vrienden voor terug. Je gaat enorm veel leren over een andere cultuur maar ook over jezelf. En dit zal je uiteindelijk gaan onthouden. Barcelona is een geweldige en levendige stad: de tijd vliegt voorbij dus geniet van elk moment!'

'Barcelona is een geweldige en levendige stad: de tijd vliegt voorbij dus geniet van elk moment!'

Wat was voor jou het meest leerzame moment tijdens je stage tot nu toe?

'De meest leerzame momenten voor mij zijn denk ik de momenten waarop ik geconfronteerd wordt met ongelijkheid. Helaas is dit in het sociale werkveld best vaak. Ik merk dat ik dit in Spanje nog zwaarder ervaar. Ik besef me vaak hoe bevoorrecht ik ben. Na een tijdje dit werk te hebben gedaan begrijp ik nu dat ik meerdere privileges heb waar ik eerder misschien nog niet zo bij stil heb gestaan. Ik vind het wel eens moeilijk om die ongelijkheid te accepteren, maar ik probeer het om te zetten door dankbaar te zijn voor wat ik heb en te geven en helpen waar het lukt. Zoals ik nu aan het doen ben.' 

Hoe heb je nieuwe mensen leren kennen, en hoe snel ging dat?

'Op mijn stage werk ik met een heel jong en divers team. Er werken mensen in loondienst, stagiaires en vrijwilligers vanuit de hele wereld. Ik heb collega’s uit Spanje, Afghanistan, Frankrijk, Venezuela, Nederland, Italië en Australië waar ik goed mee op kan schieten. Bovendien, als je in Barcelona naar een bar of club gaat, leer je gegarandeerd nieuwe mensen kennen. Ik heb een aantal vrienden ontmoet via mijn stageplek, uit de stad maar ook via de app Bumble. Dat is een soort datingsapp maar dan voor vrienden! Deze app is superhandig want je kan meteen zien of je overeenkomende interesses hebt. Zo hou ik bijvoorbeeld heel erg van salsa dansen, dus als ik zie dat iemand anders daar ook interesse in heeft, is dat natuurlijk leuk om dat samen te gaan doen.'

Barcelona blog, stage barcelona

Waarom zou je volgens jou als student moeten stagelopen in het buitenland?

'Zoals ik al eerder benoemd heb, verbreedt het je referentiekader in grote mate. Het geeft je de kans om jezelf volledig te verdiepen in andere (werk)cultuur. Deze ervaring zal je leren om situaties te kunnen bekijken uit verschillende perspectieven. Tevens neem je een enorme stap uit je comfort zone, waardoor je je ook wel eens ongemakkelijk kan voelen, maar uiteindelijk groei je daar alleen maar van. Ten slotte maak je herinneringen en nieuwe vriendschappen die je voor het leven mee zal nemen en altijd dankbaar voor zal zijn!'

Barcelona blog, stage barcelona

Hoe heb je de service van AE Internships ervaren en raad je het anderen ook aan?

'Jazeker raad ik het anderen ook aan. Ik heb al een hele uitgebreide review geschreven op Google Review over de service van AE. Ik vind dat jullie heel vaak even checken of alles goed met mij gaat en jullie helpen mij enorm met alles wat bij een stage zoeken komt kijken. Ook nadat jullie mijn stage hebben geregeld hebben jullie meerdere malen contact met mij opgezocht om zeker te weten of alles goed gaat. Ook hebben jullie in een korte tijd een stage gevonden die precies past bij mijn profiel en interesses.'

Barcelona blog

Lijkt het jou na het lezen van deze Barcelona blog 'De Abroad Experience van Tiare' wel heel erg gaaf om in Barcelona stage te lopen? Meld je dan nu aan en plan een vrijblijvend gesprek in met één van onze Barcelona experts. Tot snel!

Ben je benieuwd hoe andere studenten hun stage periode hebben ervaren? Klik dan hier of hier.

Vergeet niet een kijkje te nemen op onze insta!  

Volg ons