NIE stagelopen Spanje Madrid Barcelona

NIE-nummer aanvragen voor een stage in Spanje

Wanneer je stage gaat lopen in Spanje in Barcelona of Madrid kan het zijn dat je een NIE-nummer nodig hebt. In deze blog lees je wat een NIE is, wanneer je deze nodig hebt, hoe AE Internships jou hierin kan ondersteunen en wat de gehele procedure inhoudt.

Wat is een NIE-nummer?

Het NIE is in Spanje hetzelfde als een burgerservicenummer BSN nummer in Nederland. De afkorting NIE staat voor ‘Número de Identificación de Extranjeros’. Het is een nummer wat volledig uniek, exclusief en persoonlijk is voor buitenlanders die wonen in Spanje. De Spanjaarden zelf hebben een vergelijkbaar nummer namelijk DNI ‘Documento Nacional de Identidad’ dit is alleen voor mensen die officieel geregistreerd staan als inwoner in Spanje.

NIE stagelopen Spanje Madrid Barcelona

Wanneer heb ik een NIE-nummer nodig?

Als je stage gaat lopen in Barcelona, Madrid of Valencia is het niet altijd nodig om een NIE aan te vragen. Er zijn twee situaties waar je wel een NIE aan zult moeten vragen, namelijk: wanneer je stagevergoeding ontvangt van een Spaans bedrijf of wanneer je langer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje verblijft. Beide gevallen zijn wettelijk verplicht, maar het laatste wordt niet altijd nageleefd door studenten die bijvoorbeeld vijf maanden in Spanje stagelopen zonder stagevergoeding. Let wel op: zonder NIE kun je bijvoorbeeld geen Spaanse bankrekening openen of een telefoonabonnement aflsuiten.

Wanneer je een NIE-nummer hebt aangevraagd is deze voor altijd geldig, dus mocht je na jouw stageperiode nog plannen hebben om Spanje te blijven, dan hoef je de NIE niet nog eens aan te vragen. 😉

NIE stagelopen Spanje Madrid Barcelona

Hoe kan je NIE-nummer aanvragen bij het Spaanse Consulaat?

Het aanvragen van een NIE-nummer is een ingewikkeld proces, zeker als je geen tot nauwelijks Spaans spreekt. Het is mogelijk om dit zelf te regelen, echter is het van belang om hier ruim voor vertrek mee te starten. Wanneer je dit zelf wilt regelen gaat dit via de Spaanse Ambassade of het Consulaat. AE Internships heeft een handig PDF-document ter beschikking waar de stappen voor het aanvragen van een NIE uitgebreid staan beschreven. Dit document is voor iedereen die via AE Internships stage gaat lopen in Spanje beschikbaar.

 

Procedure voor het aanvragen van een NIE-nummer:

De procedure wordt onderstaand in het kort beschreven:

1. Afspraak maken online

2. Formulier EX-15 invullen en uitprinten/opslaan

3. Formulier 790-012 invullen en uitprinten/opslaan en de leges betalen bij de bank

4. Geldig paspoort of identiteitskaart meenemen en een/twee kopieën maken

5. Neem een/twee paspoortfoto’s mee (al is dat niet verplicht maar je weet maar nooit)

6. Vergeet niet dat je een reden moet opgeven voor de NIE aanvraag

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog, neem dan contact met ons op.

Succes met jouw Barcelona stage, Madrid stage of Valencia stage!

Volg ons