De Abroad Experience van Julia – Barcelona Blog

Julia is 23 jaar oud en een jaar geleden afgestudeerd van de International Tourism Management opleiding. Ze studeerde 4 jaar lang aan de TIO in Amsterdam. De van origine Brabantse heeft al 1,5 jaar de wereld rond gereisd om verschillende talen te leren. Na lang nadenken wist ze wat ze wilde en dat was iets met marketing en sales. Met de Spaanse taal onder de knie besloot ze naar Barcelona te gaan! In de blog vertelt Julia uitgebreid over haar stage avontuur in Barcelona.

Waarom wilde je stage lopen in het buitenland?

“Nadat ik afstudeerde heb ik lang nagedacht wat ik wilde. Veel mensen dachten, omdat ik toerisme heb gestudeerd, dat ik ook in die sector zou belanden. Toch heb ik wat anders besloten. Na wat baantjes gehad te hebben realiseerde ik me dat mijn passie toch meer bij de marketing en sales van een bedrijf ligt. Als allereerst ging ik opzoek naar een baan in Amsterdam. Tijdens het ik solliciteren kreeg ik toch de kriebels om voor langere periode naar het buitenland te gaan. Soms moet je onderaan de ladder beginnen om werkervaring op te doen, dus wilde ik graag opnieuw een stage doen, maar dan in Barcelona!”

Waar loop je stage en wat zijn jouw verantwoordelijkheden?

“Mijn specifieke verantwoordelijkheid hierin is het marketing gedeelte. Mijn prioriteiten liggen bij het optimaliseren en de vinbaarheid van de website. Ook doe ik een stukje social media en werk ik mee aan een nieuw re-branding project. Tijdens een gewone dag heb ik veel meetings met collega’s, maar ook bijvoorbeeld met Google om te overleggen hoe wij meer mensen naar de website kunnen krijgen. Het bedrijf is een start up en dus vrij nieuw. Dit betekent dat er altijd wel iets te doen is en je super veel leert tijdens je stage.”

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen Barcelona en Nederland?

“Alles is hier gewoon heel tranquillo, iedereen is chill en niet zo gehaast als in Nederland. Ik zeg altijd als ik met thuis bel: ‘Je leeft hier echt het leven, je bent hier heel de dag gewoon lekker bezig. Niet druk, maar bezig’. Je hebt na werk tijd om een koffietje of wijntje in de stad te drinken of je gaat lekker sporten. Toevallig heb ik morgen een soort yoga sessie op het strand, iets wat ik Nederland nooit zou doen! De Spanjaarden zijn gewoon enorme levensgenieters…”

Wat had je verwacht van het leven in Barcelona en kwam het overeen met de realiteit?

“Tijdens mijn tussenjaar ben ik al op taalreis naar Barcelona geweest, wat betekent dat ik hier al eerder heb gewoond. Ik was toen 17 jaar oud, dus dan doe je natuurlijk wel hele andere dingen dan dat ik nu doe. Dit keer verwachtte ik er veel meer van dan de vorige keer. Mede door mijn leuke stage hier kwamen die verwachtingen zeker overeen met de realiteit. Het leven bevalt hier zo goed, dat alles voor mij op zijn plek valt. Wellicht dat ik hier zelfs wel wil blijven wonen, ik zie het van dag tot dag!"

Heb je al tips voor de volgende lichting AE’ers die naar Barcelona komt?

“Als ik nu advies moet geven aan de volgende stagiaire die waarschijnlijk jonger zal zijn dan dat ik ben, dan zou het zijn: kijk echt wat je leuk vindt. Ga niet zozeer voor het avontuur, maar zoek ook echt een leuke stage uit. Het avontuur komt sowieso wel, dus probeer naast het avontuur er ook echt iets uit te halen. Iets dat je kan meenemen voor je toekomst. In Barcelona bouw je allerlei leuke connecties op zodat je er misschien voor een langere tijd kan blijven. Iets wat zeer belangrijk is. Nogmaals, ga op zoek naar een stage dat goed matcht met wat je eruit wilt halen voor je toekomst of scriptie, noem maar op!” 

Wat was voor jou het meest leerzame moment tijdens je stage?

“Ik denk toch wel weer terugkomend op de vorige vraag. Een leerzaam moment was dat ik nu inzie wat ik écht leuk vind om te doen. In mijn geval dus het marketing gedeelte van een bedrijf. Door mijn superstage ben ik erachter gekomen wat ik interessant vind en dat ik dit in de toekomst ook verder wil oppakken. 

Verder heb ik hier geleerd dat ik wat opener mag zijn in het leven. Hier in Barcelona ben ik erachter gekomen dat hoe opener je bent naar anderen, hoe meer mensen je leert kennen en hoe leuker je tijd eigenlijk wordt!” 

Hoe heb je nieuwe mensen leren kennen, en hoe snel ging dat?

“Vrienden maken in Barcelona is heel makkelijk! Toevallig ging mijn allerbeste vriendin haar master hier in Barcelona doen. Dus zijn we hier samen naartoe gekomen en zijn we ook nog eens roomies geworden. Verder kende ik niemand die hier naartoe ging.

Weetje wat heel grappig is? Ik plaats wel eens iets op Tiktok en daar werd ik door 8 verschillende meiden apart benaderd met: ‘Hey Julia, ik zie dat je in Barcelona bent. Lijkt het je leuk om een koffietje te doen?’ In Nederland zou ik hier veel minder snel op ingaan. Hier in Barcelona dacht ik: ‘ik ga ervoor!’ Zonder spijt, want daar zijn hele leuke gesprekken uitgekomen. Ik heb daar twee echt blijvende vrienden aan overgehouden die ik elke dag zie. Dit was weer zoiets wat ik bedoelde met dat je open moet zijn. Vaker ja zeggen op dingen die je uit je comfortzone halen.” 

Waarom zou je volgens jou als student moeten stage lopen in het buitenland?

“Je moet absoluut naar het buitenland gaan als student. Ik kan studeren in het buitenland aan iedereen aanraden, omdat je zoveel leert over jezelf. Heel cliché natuurlijk. Maar het maken van nieuwe vrienden en mede doordat het bedrijf waar ik nu werk zo leuk is, in combinatie met even in een nieuwe omgeving zijn in het buitenland, geeft zoveel nieuwe creatieve impulsen. Ik denk dat het altijd goed is om na een bepaalde tijd in Nederland weer naar het buitenland te gaan om weer even nieuwe indrukken op te doen. 

Verder merk ik dat studeren in het buitenland tegenwoordig heel belangrijk geworden is op je CV. Toen ik ging solliciteren in Amsterdam, gaven de meeste werkgevers aan dat het belangrijk is om die buitenlandervaring te hebben. Dit is absoluut altijd een plus om te hebben.” 

Hoe heb je de service van AE Internships ervaren en raad je het anderen aan?

“Tijdens het zoeken van mijn stage heb ik veel contact gehad met Rixt. Rixt was vanaf het eerste moment heel open over wat er mogelijk is binnen AE en waarmee ze mij kan helpen. Zonder haar had ik niet in zo’n korte tijd zo’n leuke stage gevonden. Ook kom je nadat je je stage hebt gevonden in een groepsapp en wordt er een welkomstevent georganiseerd. Ik zou de service van AE Internships zeker aanraden. Je krijgt zeker waar voor je geld!”

Lijkt het jou ook erg gaaf om net zoals Julia stage te lopen in Barcelona of op een andere buitenlandse bestemming? Meld je dan nu gratis aan en plan een gesprek in met één van onze stage experts.

Ben je benieuwd hoe andere studenten hun stageperiode in het buitenland hebben ervaren? Check dan de Abroad Experience blogs van andere AE’ers:

Volg ons