De Abroad Experience van Itske – Barcelona Blog

Itske is 20 jaar oud en studeert International Tourism Management aan de Breda University of Applied Sience. Itske heeft plannen om in de toekomst naar het buitenland te verhuizen, dus om alvast voor te proeven koos ze om stage te lopen in Barcelona. Itske deelt graag hoe de eerste 4 maanden haar tot nu toe bevallen zijn!

Waarom wilde jij stagelopen in het buitenland?

“Voordat ik uit Nederland naar Barcelona vertrok, wilde ik graag een nieuwe cultuur leren kennen. Ook leek het mij superleuk om nieuwe mensen te ontmoeten, het liefst zo internationaal mogelijk.

In de toekomst wil ik graag naar het buitenland verhuizen, daarvoor wilde ik graag weten hoe het is om voor een langere periode in het buitenland te zijn. Het is belangrijk om erachter te komen of het mij überhaupt zou bevallen.”

Waar loop je stage en wat zijn jouw verantwoordelijkheden?

“Ik loop stage bij een bedrijf wat erg actief is op het gebied van toerisme. Mijn dagelijkse taken variëren enorm. Ik moet blogs schrijven en herschrijven voor op de website of een stukje schrijven voor op andere bedrijven hun website waar we een samenwerking mee hebben. Ook moet ik content schieten en schrijven voor op de social media en daarbuiten moet ik vaak meedenken voor de beste social media strategieën.

Ik heb absoluut een stage die goed bij mij past. Ik had al veel kennis opgedaan op school die ik bij het stage lopen in het echt toe kan passen. Daardoor heb ik ook echt het gevoel dat ik wat kan toevoegen aan het bedrijf. Ook tijdens mijn stage leer ik ontzettend veel nieuwe dingen bij.

Tijdens mijn stage krijg ik veel vrijheid en mag ik vaak lekker op pad om content te schieten. Daardoor heb ik al super veel in Barcelona gezien tijdens werktijd! Ik word erg betrokken bij het bedrijf en krijg veel verantwoordelijkheden. Ik kan een buitenlandse stage als deze aan iedereen aanraden.”

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen Barcelona en Nederland?

“Absoluut de mindset! In Nederland zijn mensen heel erg gefocust op gaan, gaan en gaan. Altijd moet er gepresteerd worden en het moet altijd beter. In Spanje zijn mensen veel relaxter. Het komt allemaal niet zo nauw en ze genieten van het leven. Overdag en ’s avonds zijn ze lekker veel buiten of op het terras met vrienden en familie. Wat ik heel erg ervaar is dat Nederlanders leven om te werken terwijl Spanjaarden meer werken om te leven!”

Wat had je verwacht van het leven in Barcelona en kwam het overeen met de realiteit?

“Voordat ik vertrok naar Barcelona stelde ik het leven hier voor alsof het heel vrij zou zijn, dat er altijd heel veel te beleven is en dat de stad gewoon heel veel te bieden zou hebben. Eigenlijk komt dit precies overeen met de werkelijkheid. Het is een geweldige stad.”

Heb je al tips voor de volgende lichting AE’ers die naar Barcelona komt?

“Er zijn meerdere dingen die ik wil aanraden. Ten eerste, maak je niet te veel druk over het proces ‘naar het buitenland gaan’. Ik hield mij heel erg bezig met of mijn stage wel leuk zo worden, of ik wel vrienden zou gaan maken of dat ik wel op tijd een huis zou gaan vinden. Maar wat ik heb gemerkt is dat je gewoon alles op je af moet laten komen. Zolang jij leeft met een open instelling en er met een open view in gaat, dan komt alles goed.

Verder wil ik aanraden om enorm van het uitgaansleven te genieten en heerlijk naar het strand te gaan zo vaak je kan. Het hoeft niet per se 30 graden te zijn, zolang de zon maar schijnt is het heerlijk op het strand. Ook moet je alle plekjes buiten Barcelona gaan ontdekken. Ga lekker de bergen in en maak kleine tripjes. Ik merk dat ik dat te weinig heb gedaan en ik heb daar spijt van. Als je dan toch in Barcelona bent, kan je maar beter ook wat van de omgeving zien!”

Wat was voor jou het meest leerzame moment tijdens je stage?

“Omdat je eigenlijk al je bekenden achterlaat en helemaal niks hebt dat jou vasthoudt aan de persoon wie jij bent, heb je de vrijheid om jezelf te ontwikkelen tot wie jij graag wilt zijn of wie je eigenlijk bent. [MOU1] Dit vond ik enorm leerzaam en bevrijdend. Ik ben dan ook bang dat als ik straks weer in Nederland ben, ik snel weer zal terugvallen in mijn oude gewoontes. Dus ik heb mezelf voorgenomen dat ik dat ga proberen zo min mogelijk te doen!” 

Omdat je eigenlijk al je bekenden achterlaat en helemaal niks hebt dat jou vasthoudt aan de persoon wie jij bent, heb je de vrijheid om jezelf te ontwikkelen tot wie jij graag wilt zijn of wie je eigenlijk bent.

Hoe heb je nieuwe mensen leren kennen, en hoe snel ging dat?

“Ik heb de meeste mensen in Barcelona leren kennen via AE Internships. Nog voor ik wegging naar Barcelona, kwam ik in de AE Internships groepsapp terecht. Met verschillende mensen uit de groepsapp hebben we afgesproken en meteen daarna waren we beste vrienden geworden. Ook deed ik mee aan het welkomstevent. Dit was speciaal door AE Internships georganiseerd om nieuwe mensen te leren kennen.”

Waarom zou je volgens jou als student moeten stagelopen in het buitenland?

“Dat is heel simpel! Om jezelf te ontwikkelen en om te zien dat er meer is dan het leven in Nederland. Het is goed om een keer met een schone lei te beginnen zodat jij kan kiezen hoe je je wilt ontwikkelen en je zit in de unieke positie dat niemand jou daarin kan tegenhouden."

Hoe heb je de service van AE Internships ervaren en raad je het anderen aan?

“Binnen twee weken had AE Internships de perfecte stage voor mij gevonden. Ik was ook nog eens in één keer aangenomen bij het bedrijf. Voor mijn gevoel hebben ze de perfecte match gevonden tussen het bedrijf en mij. Verder had ik altijd leuk contact met de werknemers van AE en dat in combinatie met dat ik een superfijne stageplek heb gehad was het een positieve ervaring!”

Lijkt het jou ook erg gaaf om in Barcelona of het buitenland stage te lopen? Meld je dan nu gratis aan en plan een gesprek in met één van onze stage experts.

Ben je benieuwd hoe andere studenten hun stageperiode in het buitenland hebben ervaren? Check dan de Abroad Experience blogs van andere AE’ers:

Volg ons