De Abroad Experience van Henrico – Madrid Blog

Henrico is 23 jaar en studeert Event Management op de Inholland hogeschool in Diemen Zuid. Na een stage in Lanzarote en een tussenjaar in Ibiza was het voor Henrico tijd om een nieuw buitenland avontuur aan te gaan, de keuze viel al snel op de Spaanse hoofdstad Madrid! In de ‘De Abroad Experience van Henrico’ deelt Henrico zijn ervaringen als stagiair in Madrid!

 

Waarom wilde jij stagelopen in het buitenland?

“Ik heb hiervoor al op de Spaanse eilanden Lanzarote en Ibiza gewoond, waar de Spaanse cultuur mijn hart heeft veroverd. Omdat een eiland heel anders is dan een grote Spaanse stad heb ik dit keer voor Madrid gekozen. Via mijn tussenjaar in Ibiza heb ik twee vrienden leren kennen. Zij wonen momenteel ook in Madrid. Dit was dan ook een extra reden om voor Madrid te kiezen.”

Waar loop je stage en wat is zijn jouw verantwoordelijkheden?

“Ik werk bij een evenementenbureau die zich richt op Erasmus studenten. Dit zijn voornamelijk internationale studenten die net als ik school gerelateerd naar Madrid toe komen. Hun doel is om de studenten in contact te brengen met de Spaanse cultuur. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de sport - en culturele evenementen. Dan moet je denken aan een voetbalwedstrijd bezoeken of het organiseren van een beachvolleybal toernooi. De culturele evenementen die ik organiseer zijn rondleidingen door de stad of met een groep studenten naar het museum om daar een tour te geven.

In het weekend ben ik reisleider en begeleid ik de studenten naar andere steden in Spanje. Ik ben al met een groep naar Valencia en Barcelona geweest. Deze evenementen organiseer ik vaak met vier andere stagiaires uit Nederland. Echter ben ik de eindverantwoordelijke voor de evenementen en ik ben ik in de positie om de andere stagiaires aan te sturen. Met hun heb ik het super erg naar mijn zin hier op het werk.”

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen Madrid en Nederland?

“Wat mij sowieso opvalt is dat de hele sfeer hier in Spanje anders is dan in Nederland. In Nederland zijn we gefocust op werk wat ik persoonlijk erg saai vind. Hier in Spanje genieten ze van het leven door tot laat in de avond op het terras te zitten. De Spanjaarden houden van feestjes of ze gaan met grote groepen uiteten. In Nederland kom je thuis van het werk, ga je lekker eten en dan slapen. Dit wordt vaak dag in en dag uit gedaan. Hier in Spanje is er altijd wel wat te beleven, je weet nooit hoe je avond gaat eindigen.”

Wat had je verwacht van het leven in Madrid en kwam het overeen met de realiteit?

“Voordat ik naar Madrid ging verwachtte ik in een grote stad terecht te komen met heel veel internationale mensen. Ik hoopte dat ik veel verschillende mensen uit de hele wereld zou kunnen ontmoeten. Dit bleek ook zo te zijn. Of je nou op stap gaat of je gaat op zondagmiddag naar het park, je ontmoet allemaal verschillende studenten uit andere culturen vanuit de hele wereld en iedereen wil wel een praatje met je maken.”

Heb je tips voor de volgende lichting AE’ers die naar Madrid komt?

“De allerbelangrijkste tip die ik kan geven is om op tijd te beginnen met het zoeken van huisvesting. Ik had vrienden die niet bij AE zaten waardoor ze geen hulp hadden met het zoeken van een huis. Ik merkte dat ze best veel moeite hadden met huisvesting maar ook met het aanvragen van de juiste papieren.

Iets totaal anders wat ik kan aanraden aan de volgende lichting van AE is om naar El Retiro te gaan. Dit is een megagroot park met een vijver waar je kan roeien. Daarnaast heb je er fraaie tuinen en gebouwen die je kan bezoeken. Ook kan een bezoek aan Malasaña niet ontbreken. Dit is een trendy, studentenvriendelijke wijk vol met koffiehuisjes, bakkerijen en vintagekledingwinkels. Als laatst is het Illusion Museum & Ikomo Madrid nog leuk om toe te voegen aan je lijstje.”

Wat was voor jou het meest leerzame moment tijdens je stage tot nu toe?

“Je bent echt op jezelf aangewezen. Je moet je eigen keuzes maken en dit kan fout uitpakken maar ook positief. Verder word je er uiteindelijk zelfstandiger van. Zelf ben ik al twee keer naar het buitenland geweest dus echte leerzame momenten ervaar ik wellicht minder dan iemand die voor de eerste keer naar het buitenland gaat.”

Hoe heb je nieuwe mensen leren kennen, en hoe snel ging dat?

“Vrienden maken in het buitenland gaat supermakkelijk. Ik ben afgelopen september begonnen met stage lopen net als vele andere medestudenten. Elk nieuw semester bieden veel organisaties, waaronder de organisatie waar ik nu stageloop, activiteiten aan om andere studenten te leren kennen. Ik had mij opgegeven voor meerdere picknicks of ik ging mee naar musea. Omdat je dan meerdere keren dezelfde mensen ontmoet op zo’n activiteit wissel je nummers uit en begin je ook met privé afspreken. Ook heb ik mijn vaste vriendengroep die ik al in Ibiza had ontmoet. Verder woon ik in een groot studenten huis met zes andere jongens. Ook hier ben ik inmiddels vrienden mee geworden. We kunnen wel concluderen dat ik overal en nergens te vinden ben.”

Waarom zou je volgens jou als student moeten stagelopen in het buitenland?

“Het is goed voor je persoonlijke groei, het is een uitdaging en daarnaast kom je in contact met een andere cultuur. Vaardigheden als een andere taal leren, in mijn geval Spaans, gaat veel makkelijker. Ook krijg je de kans om veel meer tijd te besteden om je favoriete stad te ontdekken. Ik ben hier 5 maanden in totaal dus je hebt alle tijd om alles te beleven.”

'Het is goed voor je persoonlijke groei, het is een uitdaging en daarnaast kom je in contact met een andere cultuur.'

Hoe heb je de service van AE Internships ervaren en raad je het anderen aan?

“Ik heb de service van AE als heel fijn ervaren. Toen ik mij had ingeschreven kreeg ik meteen contact met Sander. We startte met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit vond ik heel fijn want dan weet je waar je aan toe bent voor je met iemand in zee gaat. Daarna, toen ik akkoord had gegeven, heb ik de eerste aanbetaling gedaan. Je betaalt dan nog niet het gehele bedrag. Het volledige bedrag betaal je zodra je stage rond is. Toen is AE voor mij een passende stage gaan zoeken. Aan de begeleiding die ze gaven tijdens de sollicitatieprocedure heb ik heel veel baad gehad. Er werd gekeken naar mijn CV en ze gaven tips over hoe ik mij moest opstellen tijdens een sollicitatie. Deze informatie vond ik heel fijn. Toen de stage eenmaal rond was kreeg ik nog hulp met housing. Ik kreeg linkjes doorgestuurd en de kortingscodes waren ook waardevol.”

Lijkt het jou ook erg gaaf om in Madrid of het buitenland stage te lopen? Meld je dan nu gratis aan en plan een gesprek in met één van onze stage experts.

Ben je benieuwd hoe andere studenten hun stageperiode in het buitenland hebben ervaren? Hier vind je meer Abroad Experience blogs van andere AE’ers:

Volg ons