stage op bali

De eerste indrukken van een student op Bali

Een stage op Bali. Voor sommigen een droom, omdat zij er nog nooit zijn geweest maar er dolgraag heen willen. Voor anderen een droom, omdat zij er al zo vaak zijn geweest. Ik val onder de eerste categorie. Dankzij AE Internships ben ik 5 maanden op Bali geweest voor een stage. Ik ging als marketing stagiair aan de slag bij een co-working space in Canggu. Tijdens mijn eerste dagen op dit geweldige eiland vielen mij de volgende zaken op.

scooter rijden op bali

1. Druk verkeer en links rijden

Op het vliegveld dacht ik dat de taxichauffeur de deur voor mij opendeed. Ik knikte vriendelijk, hij keek verward. Toen zat ik dus op de bestuurdersstoel. Ze bleken hier links te rijden, met het stuur aan de rechterkant, oeps! Het verkeer hier is ook heel anders dan in Nederland. Veel mensen maken gebruik van een scooter, het lijkt net een georganiseerde chaos! In het begin is dit erg wennen maar na één week doe je gezellig mee.

een stage op bali

2. Goedkoop

Ik was een beetje sceptisch over dat goedkope aspect van Bali. Iedereen zei ook dat Thailand goedkoop was en daar heb ik er toch €800,- doorheen gejaagd in 12 dagen. Natuurlijk is dat relatief nog steeds niet veel. Maar Bali is écht een stuk goedkoper naar mijn beleving. Zo had ik voor de lunch een zogenaamde goreng platter: gefrituurde tempeh, tofu, banaan en gemengde groenten voor €2,-. Een paar uur later zat ik nog steeds vol. Ook huur je bijvoorbeeld een scooter voor maar €45,- per maand en kost een volle tank €3,-. Dat is nog eens een verschil met Nederland!

blog stage lopen op Bali

3. Oprechte mensen en ongedwongen sfeer

De mensen zijn zo lief en oprecht! Een taxichauffeur die in het weekend mij wel eens rondbracht werd mijn beste vriend op het eiland. Vanaf het moment dat hij erachter kwam dat ik fan ben van fruit en groeten, stelde hij regelmatig voor om langs leuke marktjes of kraampjes te gaan. Terwijl ik een grote supermarkt verkende, wachtte hij lekker buiten met een sigaretje en dat vond hij helemaal niet erg. Ook vinden Indonesiërs het superleuk als je jezelf wat verdiept in hun cultuur of taal. Ze kunnen het bijvoorbeeld enorm waarderen als je hen begroet of bedankt in het Indonesisch. Dit ik heb tijdens mijn Bali stage weten te ontwikkelen. 

Volg ons